Magyarországon népszerű utazási forma a vasúti közlekedés. A vonatok gyorsasága és színvonala messze nem közelíti meg az európai társainkét, mégis sokaknak nyújt szolgáltatást.

Vasutak (MÁV)Budapest és az agglomeráció összeköttetése jól szervezett, fél óránként induló vonatokkal. Az egyéb nagyvárosokba is óránként indul személy- vagy gyorsvonat illetve intercity (IC).

Ha a vasúti közlekedés mellett döntünk fel kell készülni az esetleges késésekre, főleg télvíz idején. Nyáron a legnépszerűbbek a Balatonra induló járatok, ahol a légkondicionáló hiánya és a nagy tömeg nem feltétlenül hagy maga után kellemes élményeket.

A Magyar Államvasutak jelenleg az ország egyetlen vasúttársasága, amely a Máv Start Zrt.

irányítása alatt működik. A magyar vasút története 1846-ban kezdődött, amikor megépült az első vonal a főváros és Vác között. Azóta az ország egész területét behálózta a vasút, és szinte minden várost el lehet érni vonattal. Ha az országon belül szeretnél utazni, a vasút kézenfekvő, és praktikus tömegközlekedési eszköz.

Általános információA járatokról, jegyárakról és kedvezményekről a MÁV honlapján, és a pályaudvarokon találhatsz információkat. A társaságtól egy éjjel-nappal működő telefonvonalon (a +36 40 49 49 49- es számon) és e-mailben (informacio@mav-start.hu) is kérhetsz tájékoztatást.PályaudvarokBudapesten négy pályaudvar működik, ezekről az ország számos pontjára eljuthatsz. Habár a négyből hármat égtájról neveztek el, ez nem a Budapesten belüli elhelyezkedésükre, és nem is az induló járatok irányára utal.

A legfontosabb a Keleti pályaudvar, hiszen majdnem mindegyik nemzetközi járat és InterCity ide érkezik, valamint a Keleti a célállomása az öt legjelentősebbbelföldivasútvonalnak. Épülete az 1880-as években épült, eklektikus stílusban, és a mai napig a város és a VIII. kerület jellegzetessége.

A Nyugati pályaudvar a második legfontosabb vasútállomás az országban, a VI. kerületben található, a történelmi belváros szélén, közel Budapest nyüzsgő központjához. Lenyűgöző épületét a Gustave Eiffel Company tervezte, és 1877-ben nyílt meg. Azóta a Nyugati biztosítja a város és a vidék összeköttetését, és az utóbbi néhány évben a Ferihegyi repülőtérre is innen lehet eljutni.

A Déli pályaudvar a budai oldalon helyezkedik el, csak néhány száz méterre a Várnegyedtől. Modern épületét 1975-ben fejezték be, de az első állomás ugyanezen a helyen már 1873-ban üzemelt. A Déliből főleg a dunántúli területeket lehet elérni, beleértve az olyan fontos turistahelyeket, mint a Balaton.

A Kelenföldi pályaudvar nem veheti fel a versenyt a másik hárommal, de igen kényelmes alternatíva a város déli részén lakók számára, mert minden Nyugatra tartó vonat (a Keletiből és Déliből) Kelenföldön is megáll.

InterCity-kA MÁV expressz járatokat is indít az ország legkülönfélébb állomásaira, illetve a határon túlra is. Ezek az InterCity vonatok lényegesen kényelmesebbek, és mindössze 520 Ft plusz díjat kell értük fizetni. A plusz díjba a helyjegy is beletartozik, ezért jobb, ha a nagyobb pályaudvarokon előre megváltod a jegyed.Távolsági buszokAz első hazai távolsági buszszolgálatot, a Magyar Vasutak Autóközlekedési Részvénytársaságot (VOLÁN) 1927-ben alapították, azóta a buszozás egyre fontosabb. Manapság vidéken a busz kényelmes, megfizethető, bár időnként az egyetlen utazási lehetőség. Természetesen nemzetközi járatok is indulnak, összekapcsolva Budapestet a fontosabb európai városokkal.
A jegyárakról és a járatokról a Volán honlapján, vagy a +36 485 2100 telefonszámon kérhetsz felvilágosítást.

Főbb buszpályaudvarokÚjpest-Városkapu buszpályaudvar Az autóbusz-állomásról többek között a Dunakanyar városaiba, Szentendrére, Visegrádra és Esztergomba indulnak járatok.
Megközelítés

  • M3: Újpest Városkapu Stadionok buszpályaudvar
  • Az autóbusz-állomásról a Dunától keletre eső nagyvárosok, pl. Eger, Miskolc, Debrecen közelíthetők meg.


  • Megközelítés: M2, villamos: 1, Stadionok Népliget buszpályaudvar: A nemzetközi, és a dunántúli nagyvárosokba (Győr, Sopron, Pécs) indít járatot.


  • Megközelítés: M3, villamos 1:, Népliget