Címlap

Rovatok

Toplista

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kávézók és éttermek - Cikkek

Belvárosi húsimádók - SonkaArcok bárkonyha

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

2013. január 11. — We Love Budapest

Emlékszünk még a Kecskeméti utcában, az ELTE jogi karának vonzáskörzetében működött Lila Körte Café dizájncukrászdára? A szeptemberben bezárt sütemény-mennyország helyén remek új koncepcióval jelentkezett az elmúlt év utolsó napjaiban a SonkaArcok nevet viselő étterem, vagy saját ars poeticájukat idézve: bárkonyha. Lássuk, miben áll ez a fogalom!

Gasztrobáron innen és túl

Bereznay Tamás séf és Sarlós Papas Péter delikátmester elképzelése szerint a bárkonyha minden, ami jó és sonkával legalább érintőlegesen kapcsolatban áll. A reggel kilenc órakor nyitó SonkaArcok a délelőtti órákban szendvicsező gasztrobárként funkcionál, ahová beugorhatunk, hogyha egy tökéletes szelet sonkára vágyunk, némi olívabogyóval és ropogós zöld salátával a bagettünkbe. Délidőben három fogásos, a magyar szívnek és ízlelőbimbóknak igen kedves ebédmenüvel várnak, este pedig hangulatos félhomályba borulva á la carte étteremméalakulnakBármikor térjünk is be hozzájuk az Egyetem téren jártunkban, egy dolog biztos: a delikátlap kínálatát bűn volna kihagyni.

Sonka, sajt, szalámi

SonkaArcok

1055 Budapest, Kecskeméti utca 2.
+36 1 794 6137

A hely valódi vonzerejét a delikát tételek jelentik, a sonkák, a különféle spanyol szalámik, az ízes sajtok itt valóban megkapják a nekik járó figyelmet, a Spanyolhonban tanult delikátmester Papas külön ezeknek szenteli magát és tudását. Az agyondicsért és –népszerűsített Serrano sonka mellett a magasabb minőséget képviselő Jamón Ibéricót is megtaláljuk, valamint megkóstolhatjuk a prémium kategóriásnak számító Jamón Ibérico Bellotta sonkát is, melynek exkluzivitása abban áll, hogy az állatot kizárólag makkon, gombán, gyógyfüveken és más természetes táplálékon nevelik.

Fotó: SonkaArcok

A tökéletes, leheletnyi szeletekre szelt szárított sonkák mellé a tálra kerül egy színvonalas és változatos szalámiválogatás is, melyek közül a dióval és a fügével megspékelt külön kiemelkedik. A remek disznóságok mellé kerülnek fűszeres, karakteres sajtok is, melyek éppen csak annyira intenzív ízűek, hogy ne elnyomják a húsok ízét, hanem kellemesen társuljanak melléjük. Ezek a falatok természetesen borért kiáltanak, a SonkaArcok választékában jelenleg magyar borászatok palackjaival találkozhatunk, ezt a jövőben érdemes lesz bővíteni, hogy a változatosan összeállítható kóstolótálakhoz és a meleg fogásokhoz minél jobban párosítható nedűkkel gazdagodjon a kulináris élmény.

Spanyol-magyar barátság

Az ötletes és a hely szelleméhez illően rusztikus, rajztáblára rögzített étlapon nem kizárólag az Ibériai-félsziget nevezetességei kaptak helyet, hanem a hagyományosan magyar, házi parasztkolbász, sonka, sőt lókolbász is jól megférnek a spanyol remekművekkel. Külön öröm, hogy az étlapon szereplő magyar ízlésnek oly ismerős fogások a legkevésbé sem túlbonyolítottak, hanem nemes egyszerűségükben tündökölnek. A ropogós kérgű kacsacomb lilakáposztával és aszalt szilvával érkezik, a sertésszűzhöz kacsazsíros törtburgonya jár, a bőrös malacsültet pedig a zöldalmakompót mellett az örök klasszikus tepsis krumplival tálalják fel.

Első blikkre úgy tűnik, a SonkaArcoknál minden egyben van: kellemes enteriőr tejeskávé színű falakkal és sallangmentes fa bútorokkal, minőségi alapanyagokból bölcs egyszerűséggel összeállított fogások, valódi szakértelem és mindehhez csipetnyi bohémság, ami az egészet felrázza és egy egésszé kerekíti.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!