Gyerekkorunk kedvenc mesekönyveinek vizuális világa tudattalanul is meghatározza későbbi ízlésünket. A kreatív pályán mozgó alkotók esetében különösen így van ez, hiszen sokuk merít inspirációt gyerekkori élményeiből. Cselényi Eszter is szinte minden szezonban személyes témákat dolgoz fel, s teszi ezt már jó néhány éve Kármán Orsolyával, a Karman Jewelry alapítójával közösen, aki azonos ihletésre kifejezetten a ruhákhoz tervez limitált példányszámban bemutatott ékszereket.

Az idei nyárra szánt sorozat nemcsak azért különleges, mert az egyik leghíresebb magyar grafikus, Reich Károly 70-es években készült mesekönyv-illusztrációinak megkapóan kedves és azonnal felismerhető jegyeket hordozó képi és színvilágát dolgozza fel, hanem azért is, mert a két tervező együttműködésének eredményeképpen születő darabok egyszerre mutatnak kivételesen egységes összképet. Ugyanakkor magukon viselik a rájuk jellemző egyedi karakterjegyeket is, amire igencsak ritkán látunk példát a hazai divat világában.

A Reich-univerzum friss és egy fiatal generáció számára is vonzó formában jelenik meg a ruhákon. Az emblematikus halacska, a róka, az oroszlán vagy éppen a nyuszi direkt motívumként is díszít egy-egy darabot: hol visszafogottan kandikál ki egy felső zsebből, hol egy gazdag, flitterekkel felturbózott jelenet vonzza magára a tekintetet egy nyári ruhán.

A mesefigurák öltözékére reflektálnak a játékos A-vonalú ruhák és szoknyák, a különleges „mátka”-viseletre emlékeztető derékmegoldások pedig karakteressé teszik az egész sorozatot, ahogyan az alkalmazott színek – az élénk narancs, a piros, a púderes rózsaszín, az óceán- és babakék árnyalatok – merészségükkel reflektálnak a rajzokra.

Eszter határozott elképzelései egyfajta keretet adnak, ugyanakkor szabad teret is engednek Orsi saját ötleteinek kibontakoztatásához. A legfontosabb mindkettejük számára, hogy a kiegészítők együtt „éljenek” a ruhával, az arányok igazodjanak egymáshoz, s az összkép harmonikus és egyben izgalmas és újszerű legyen.

A közel húsz darabos FABULA névre keresztelt ékszerkollekció alapanyaga a márkára olyannyira jellemző lézervágott plexi, amelyből egymásra épített színes rétegekből álló, térbelinek ható darabok készültek: színes halacskás és lovas kitűzők, bohém virágos fülbevalók és nyakláncok, és a legnagyobb kedvencünk, az aranysugarakkal készülő napocskás brossok.